Het wordt nog spannend.
Er ligt een herziene planning voor de diverse stappen bij de overgang van het oude pensioenstelsel naar het nieuwe stelsel. Maar die planning is krap. In de aanvankelijke opzet zou de VG-ANWB anderhalf tot twee maanden krijgen om te reageren op het concept van het Transitieplan. Die periode is inmiddels geslonken tot een maand. Dat is krap. Eigenlijk te krap omdat de Pensioencommissie van de VG-ANWB ook nog graag overleg wil hebben met de klankbordgroep met vertegenwoordigers van de ANWB en Unigarant.
Het eerste struikelblok schemert echter al aan de horizon. Het overleg tussen de werkgevers ANWB en Unigarant met de vertegenwoordigers van de werknemers (bij de ANWB, de vakbonden en bij Unigarant de Ondernemingsraad), is nog niet afgerond. Er is een zeker optimisme dat het wel zal lukken om begin mei tot overeenstemming te komen. Pas na die overeenstemming kan het concept Transitieplan worden opgesteld. En dat plan kan daarna naar de VG-ANWB worden gestuurd.
Eind april heeft de Pensioencommissie van de VG-ANWB een gesprek gehad met ANWB bv en Unigarant. In dat overleg zijn de contouren wat zichtbaarder geworden, maar er zijn ook vraagtekens en suggesties over de tafel gegaan. Kortom, we wachten op het concept van het Transitieplan.
Als de planning niet gehaald wordt dan vervalt 1 januari 2027 als overgangsdatum. Die datum schuift dan een jaar door en wordt dus 1 januari 2028.
Maar met een optimistische blik zal er over anderhalf jaar duidelijkheid zijn. Duidelijkheid over het bedrag dat u dan voortaan maandelijks krijgt én duidelijkheid over het bedrag aan ‘overgangsbonus’. Die bonus is het percentage dat overblijft als alle andere (verplichte) reservepotjes gevuld zijn. En de bonus is afhankelijk van de dekkingsgraad. En hoe hoog die dekkingsgraad over anderhalf jaar zou zijn blijft de grote vraag. De actuele dekkingsgraad stond eind maart op een recordstand van 120,0%. Maar in april begon de onrust in de financiële wereld. De AEX daalde begin april met iets van ruim 7%. De aandelen werden dus minder waard, maar zijn al weer aan het herstellen. De rente is licht aan het dalen in Nederland. In de Verenigde Staten is deze redelijk op hetzelfde niveau gebleven, met af en toe een kleine stijging. Al met al lijkt het ‘Trump-effect’ voor ons pensioen vooralsnog redelijk beperkt te blijven.
Beno Koens