Wat betekent dit nieuwe verkeersbord op de Spaanse wegen?

De Spaanse Verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) blijft voortdurend op de hoogte van de trends en technologieën op de wegen.
Als gevolg hiervan worden er regelmatig nieuwe verkeersborden en verkeersregels geïntroduceerd om de veiligheid op de Spaanse wegen te verbeteren. Eén van de opvallende nieuwkomers is het verkeersbord P-35, een gloednieuwe toevoeging aan het uitgebreide arsenaal van bijna 500 verkeersborden. Dit nieuwe bord is ontworpen om bestuurders te waarschuwen voor een specifieke en potentieel gevaarlijke verkeerssituatie: de gevlochten rijstrook.

Het verkeersbord P-35 heeft een opvallende driehoekige vorm met een rode rand en een witte achtergrond, kenmerkend voor waarschuwingsborden. Het opvallende element van dit bord is de afbeelding van twee parallel rijdende auto’s die elkaar kruisen volgens de weergegeven pijlen. Deze eenvoudige, maar duidelijke illustratie waarschuwt bestuurders voor de aanwezigheid van een gevlochten rijstrook.

Een gevlochten rijstrook is een sectie van de weg waar rijstroken van verschillende bronnen samenkomen en bestuurders gedwongen worden hun banen te kruisen. Dit gebeurt vaak op plaatsen waar er een aansluiting, splitsing, op- of afrit is. Deze complexe verkeerssituaties vereisen extra oplettendheid van bestuurders omdat er meer risico op botsingen is.

Wanneer bestuurders het P-35 bord naderen, moeten ze zich bewust zijn van de naderende gevlochten rijstrook en hun snelheid aanpassen. De DGT benadrukt dat bestuurders die de hoofdrijbaan volgen voorrang hebben en dat invoegenden hiervoor moeten uitwijken. Het is cruciaal om voldoende afstand te bewaren tot andere voertuigen en geleidelijk van rijstrook te wisselen wanneer dit veilig is.

Het P-35 bord wordt voornamelijk geplaatst op snelwegen en autowegen, ongeveer anderhalve kilometer voor de daadwerkelijke gevlochten rijstrook. Deze afstand geeft bestuurders voldoende tijd om zich voor te bereiden op de naderende situatie en hun snelheid en rijgedrag aan te passen.

Het ontwerp van het P-35 bord is zorgvuldig overwogen om maximale zichtbaarheid en duidelijkheid te garanderen. De contrasterende kleuren en eenvoudige symbolen maken het gemakkelijk voor bestuurders om het bord snel te herkennen en te interpreteren, zelfs vanuit een afstand of in minder gunstige lichtomstandigheden.

Bron: Spanjevandaag.com

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.