Dekkingsgraad pensioen maart 2021

De actuele dekkingsgraad van de pensioenen van de ANWB is in maart uitgekomen boven de minimaal vereiste dekkingsgraad. Indien deze lager is zou wettelijk gekort kunnen worden, wat aan het eind van ieder kalenderjaar bepaald wordt door het bestuur van het pensioenfonds.

Positieve rendementen
Eind maart bedroeg de actuele dekkingsgraad 106,3% (eind februari 104,1%). Deze stijging wordt zowel veroorzaakt door positieve rendementen op de beurzen (ca. 6%) als door een (geringe) stijging van de rente (ca. 0,1%). De rente wordt de komende tijd (1 à 2 jaar) door de monetaire autoriteiten nog laag gehouden om het zichtbare, mondiale economische herstel niet te verstoren.
De beurzen staan op dit moment op historisch hoge niveau’s, met name getrokken door technische sectoren.

Opwaartse beweging
Het lijkt er dus op dat beide factoren nog maar weinig kunnen bijdragen aan een nog hogere dekkingsgraad. Als het positieve economische herstel (na de dip door de Covis-pandemie) echter doorzet zullen beide factoren op een termijn van 1 à 3 jaar wel weer een opwaartse beweging kunnen geven aan de dekkingsgraad.

Ondanks deze ontwikkeling kunnen er nu nog geen indexaties plaatsvinden. Er kan pas over indexatie van de pensioenuitkeringen gedacht worden als de actuele dekkingsgraad hoger is dan 110%. Desalniettemin mogen we blij zijn met de huidige positieve ontwikkeling van de dekkingsgraad.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.