Nuttige links

Op het internet is veel informatie beschikbaar over 

  • Welzijn
  • Wonen
  • Gezondheid
  • Computergebruik

Om u op weg te helpen in al die informatie hebben we deze pagina samengesteld. Een selectie van websites die zeker een bezoek waard zijn. Klik op het plaatje om naar de betreffende website te gaan. Die opent in een nieuw venster. Heeft u suggesties voor aanvullingen op deze pagina? Laat het ons weten via het contactformulier.

Aevitae Zorgverzekeringen

Aevitae is door de ANWB gecontracteerd als collectieve zorgverzekeraar voor personeel en gepensioneerden. Op deze website kunt u onder meer declaraties indienen en de stand van uw verplicht en vrijwillig eigen risico bekijken.


Alzheimer Nederland

De Stichting Alzheimer Nederland geeft voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, biedt ondersteuning en komt op voor betere zorg voor mensen met dementie. U kunt hier ook een online geheugen test doen voor iemand anders of voor uzelf.


ANWB Automaatje

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer aan de vrijwillige chauffeur.


Apotheek

Alles over medicijnen vind je op apotheek.nl de website van de brancheorganisatie van apothekers. Er staan handige instructievideo’s op over de toediening van verschillende medicijnen, zoals neussprays en oogdruppels.


De Nationale APF

Vanaf 1 januari 2020 is De Nationale APF uw nieuwe pensioenfonds. De pensioenen van de ANWB zijn ondergebracht in een eigen kring, kring M-ANWB. Op de website van De Nationale APF kunt u inloggen om uw persoonlijke gegevens te bekijken.


DigiD

Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of voor uw pensioen. Heeft u nog geen DigiD en wilt u een account aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier op deze site.


Een tegen eenzaamheid

Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. Dit kan door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken.


Eenzaamheid bij ouderen

De site van het Eenzaamheid Informatie Centrum staat bol van de informatie.  Je vindt hier onder meer hoe je beter met eenzaamheid om kunt gaan en hoe je anderen kunt steunen.


Goed gevoed ouder worden

Een goede voeding is belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Als u minder ver kunt lopen dan voorheen, of meer moeite krijgt met dagelijkse dingen kan dat aan de voeding liggen.  Goed gevoed ouder worden geeft informatie en adviezen over zowel goede voeding, ondervoeding als beweging bij ouder worden.


Het Nationaal Ouderenfonds

Wilt u leeftijdsgenoten ontmoeten en leuke uitjes maken? Nieuwe vrienden maken met voetballen of breien? Of juist een luisterend oor, of liever waardevol postcontact? Het Nationaal Ouderenfonds is er voor u!


Hospices in Nederland

Een hospice is een instelling met een huiselijke sfeer die zich in terminale zorg heeft gespecialiseerd. Op Zorgkaart Nederland staat een overzicht van alle hospices, met nadere gegevens en waarderingen.


Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld steun krijgen van een vrijwilliger bij het verwerken van een verlies. Maar je kunt ook zelf vrijwilliger worden om anderen te helpen.


Ik Woon Leef Zorg

Bij IkWoonLeefZorg kunt u informatie vinden over langer zelfstandig wonen, zorg en hulp, financiën én sociale activiteiten. Daarmee krijgt u inzicht in mogelijke oplossingen voor uw situatie. De site is een initiatief van de Rabobank en Interpolis


KBO-PCOB

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zet zich in voor senioren in Nederland. Speciaal voor leden zijn er verschillende diensten. Zoals de servicetelefoon, pensioen- en juristentelefoon, tabletcoaching, veiligheidsadvies, ouderenadvies (ook voor niet-leden) en hulp bij uw belastingaangifte.


Koepel Gepensioneerden

De VG-ANWB is aangesloten bij de Koepel Gepensioneerden. Dit is de grootste seniorenorganisatie van Nederland, die direct 300.000 gepensioneerden en indirect alle 3 miljoen gepensioneerden in ons land vertegenwoordigt .


Langer thuis in eigen huis

Senioren blijven langer in hun eigen huis wonen, terwijl de vraag naar zorg en de behoefte aan een aangepaste woning toeneemt. De projectgroep ‘Langer thuis in eigen huis’ vroeg architecten en zorgspecialisten om slimme aanpassingen te bedenken voor bestaande woningen en de directe omgeving.


Maak het ze niet te makkelijk

De campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en zijn campagnepartners en geeft informatie en tips om de eigen veiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld het voorkomen van woninginbraak en heling. Maar ook het beschermen van je smartphone, tablet en laptop tegen diefstal.


Mijn Pensioencijfers bij De Nationale APF

Mijn Pensioencijfers is een beveiligde en persoonlijke omgeving van uw pensioenfonds De Nationale APF. U logt in met uw DigiD. Vervolgens ziet u welk pensioen u ontvangt en wat uw partner ontvangt als u overlijdt. Verder kunt u uw persoonsgegevens inzien en aanpassen.


Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE)

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is er voor iedereen die waardig wil sterven.  De NVVE geeft informatie en advies en biedt individuele ondersteuning.


Nibud

Het Nibud is een onafhankelijk instituut dat voorlichting geeft over de huishoudportemonnee. Ook voor gepensioneerden of mensen die binnenkort met pensioen gaan heeft het Nibud informatie en tips. Zoals de Pensioenschijf-van-vijf, een online tool waarmee je je inkomsten en uitgaven op een rij kunt zetten.


OldStars

Walking football oftewel wandelvoetbal bestaat al sinds 2013.  Maar sinds kort kunnen ouderen nu ook handbal, hockey, korfbal, tafeltennis, en rugby wandelend beoefenen. Dit wordt gedaan onder de noemer van OldStars Sport. Ook zijn er aangepaste vormen van tennis, volleybal en hardlopen.


Online veiligheid en privacy

We winkelen, bankieren en zoeken informatie online. Pas wel op voor nepmails of schimmige webshops en geef uw identiteit niet prijs. SeniorWeb geeft op deze pagina tips over onder meer online winkelen, veilig bankieren, apparaatbeveiliging, veilig internetten buiten de deur en over wachtwoorden.


Oud Geleerd Jong Gedaan

In bijna het hele land organiseert Oud Geleerd Jong Gedaan colleges voor senioren in wijkcentra, verpleeghuizen en bibliotheken. In een reeks van 4 keer 1 uur worden uiteenlopende onderwerpen besproken. De colleges worden gegeven door studenten. Door het coronavirus konden veel ingeplande collegereeksen geen doorgang vinden. Daarom kun je nu een aantal colleges online bekijken.


Passen op een huisdier (OOPOEH)

Met OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Hond) kunnen 55+ers zich nu aanbieden als maatje voor een hond. Veel senioren zijn graag in het gezelschap van een hond maar willen de volledige zorg niet meer dragen, Stichting OOPOEH biedt voor hen uitkomst.


Patiëntenfederatie

Patiëntenfederatie Nederland maakt je wegwijs in de gezondheidszorg. Maak gebruik van praktische informatie, (keuze)hulpmiddelen en ervaringen van anderen. Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben.


Rijbewijs verlengen 65+

Hoe zit het precies met het verlengen van je rijbewijs als je ouder bent dan 65. Op deze pagina vertelt de ANWB alles over de procedure en over de gezondheidsverklaring die nodig is vanaf 75-jarige leeftijd.


SeniorWeb

Of u nu uw digitale vaardigheden wilt ontwikkelen of op zoek bent naar praktische oplossingen of achtergrondinformatie: SeniorWeb helpt u verder. Zij leggen u alles stap voor stap uit. Bijvoorbeeld over onderwerpen als Windows 10, tablets en smartphones, WhatsApp, veilig internetten en meer.


Sociale Verzekerings Bank (SVB)

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert verschillende wetten en regelingen uit op het gebied van sociale zekerheid. Een voorbeeld van deze wetten en regelingen is de AOW, kinderbijslag en het Persoonsgebonden budget (PGB).


Thuisarts

Thuisarts.nl biedt informatie over gezondheid en ziekte. De site wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, samen met onder andere de Patiëntenfederatie Nederland. De site wordt niet gesponsord en bevat geen reclames van geneesmiddelen of andere producten.


Valpreventie

Onder 65-plussers leidt vallen, struikelen of uitglijden vaak tot (zwaar) lichamelijk letsel met een ziekenhuisopname als gevolg. Deze gids voor valpreventie geeft tips hoe je dit kunt voorkomen.


Veilig bankieren

We maken steeds meer gebruik van elektronisch betalen en internetbankieren. Criminelen passen hun werkwijze hierop aan en proberen op allerlei manieren het elektronische geld te bemachtigen. Veilig bankieren geeft belangrijke tips om oplichters en fraudeurs geen kans te geven.


Veilig internet

Hoe zorg je dat je niet in de problemen komt terwijl je op het internet je zaken probeert te regelen? In de Veilig internet dossiers vind je tips en informatie over het beveiligen van je computer en je internetverbinding.