Ongerustheid over zorgverzekeraar Eucare

aevitae

Bij een aantal VG-ANWB leden is ongerustheid ontstaan over Eucare. Dat is de zorgverzekeraar waarmee de ANWB – via Aevitae – collectieve verzekeringsafspraken heeft gemaakt en waarvan medewerkers en leden van onze vereniging gebruik kunnen maken.

Aanleiding is een artikel in de NRC van woensdag 30 december. Hierin komen een aantal onderwerpen aan de orde, die vragen oproepen over de integriteit en financiering van de zorg bij Eucare.

Land van vestiging
Integriteit betreft het land van vestiging van de verzekeraar, Malta. Hierdoor zou de verzekeraar niet meer onder (direct) financieel toezicht vallen van de De Nederlandsche Bank. De Nederlandse Zorgautoriteit zou nog wel toezicht houden op de uitvoering van de zorgverzekering.

Financiering
Financiering van de zorg betreft het feit dat deze verzekeraar als enige in Nederland geen collectieve afspraken heeft gemaakt met de zorgverleners. Dit betekent dat niet iedere zorgverlener zijn/haar kosten contractueel kan indienen bij de verzekeraar. Dit roept de vraag op of verzekerden c.q. onze leden zelf de kosten moeten financieren en zien te verhalen op de zorgverzekeraar.

Over beide zaken maakt een aantal leden zich zorgen.

Antwoord ANWB
Het bestuur van de vereniging heeft de verontrusting gemeld bij de ANWB.

In antwoord hierop geeft de ANWB aan dat de verzekeraar meldt dat ze onder Europees financieel toezicht valt.
Daarnaast antwoordt de verzekeraar, dat ze bijna met alle ziekenhuizen contracten voor 2021 heeft afgesloten en dat verzekerden geen zorgenkosten hoeven voor te financieren van ziekenhuizen. Hoe dat zit met lokale zorgverleners is nog niet duidelijk voor het bestuur.

Enige voorzichtigheid lijkt daarom aan de orde. Het is verstandig om vooraf aan de zorgverlener te vragen of deze een contract heeft met Eucare. Daarmee krijg je duidelijkheid vooraf over de financiering van de kosten.

Het bestuur hoort graag van de leden, die verzekerd zijn bij Eucare, als zij problemen ervaren met deze zorgverzekeraar of wanneer er nog vragen zijn. Dat kan via de knop hieronder, die leidt naar het contactformulier.

> Lees het bericht van NRC over Eucare

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.