Plannen voor verhuizing ANWB goedgekeurd

Een ANWB-hoofdkantoor van 42 meter hoog, een Rijkskantoor van 76 meter en een park dat de hele dag toegankelijk is voor publiek. Dat zijn de plannen die de Haagse gemeenteraad heeft goedgekeurd voor het voormalige terrein van het Koninklijk Conservatorium.

Het plan om een nieuw hoofdkantoor van de ANWB te bouwen langs de Utrechtsebaan, kon in eerste instantie niet rekenen op veel steun van de gemeenteraad. Sommige partijen wilden liever woningen bouwen op de plek van het oude gebouw van het Koninklijk Conservatorium, dat in 2022 verhuisde naar cultuurcomplex Amare.

Andere partijen stelden dat bewoners in de omgeving door de bouw zonlicht zullen verliezen in hun huis. Het nieuwe gebouw voor het Rijk zou namelijk 91 meter hoog mogen worden. Uiteindelijk stemde de raad toch voor de sloop van het conservatorium, omdat de komst van de ANWB en de bijbehorende banen doorslaggevend was.

Nu heeft de gemeenteraad dus ingestemd met het ontwerpplan voor het terrein aan de Juliana van Stolberglaan. Daarin staat dat het Rijkskantoor 76 meter hoog wordt. Het nieuwe ANWB-kantoor op de hoek met de Prinses Beatrixlaan wordt ongeveer 42 meter hoog.

In het gebouw van de ANWB komen kantoren en vergadermogelijkheden, maar ook voorzieningen voor de omgeving, zoals een publiek toegankelijke passage, een koffiebar, een ANWB-winkel en een kinderfietsenwerkplaats.

Pocketpark
Ook komt er een ‘pocketpark’ tussen de twee duurzame gebouwen. Dat moet een klein, levendig park worden waar bewoners de hele dag doorheen kunnen lopen. Dit park wordt samen met de buurt, het Rijk en de ANWB ontworpen. Onder het park komt een parkeergarage, waar zowel bezoekers als buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

In het nieuwe Rijkskantoor wordt ook een stadslobby gebouwd, een ontmoetingsplek voor zowel rijksambtenaren en publiek. Het is nog niet bekend welke rijksinstantie in het gebouw komt.

16 februari 2024 – Omroep West

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.