Tentoonstelling over voedselkonvooi Polen 1981

Poolse ambassade
Veertig jaar geleden – op 13 december 1981 – werd in Polen de staat van beleg ingevoerd. In de weken daarvoor was in Nederland een hulpactie op gang gekomen om kerstpakketten naar Polen te sturen onder de titel “een Pak van je Hart voor Polen”. Dit was een initiatief van de Stichting Vriendenhulp Polen in Heemstede en deze actie werd ondersteund door De Telegraaf en de ANWB.

Er werd zoveel geld ingezameld dat 180.000 kerstpakketten konden worden samengesteld waarvoor 130 vrachtwagens nodig waren om dit allemaal naar Polen te brengen en over het hele land te verspreiden. Van 13 tot en met 20 december 1981 leefde heel Nederland mee met het Polen-konvooi.

Tentoonstelling
Om deze humanitaire actie te herdenken heeft de Poolse ambassade een tentoonstelling aan deze gebeurtenis gewijd. Deze openluchttentoonstelling is vanaf 9 december 2021 tot 15 januari 2022 te bezichtigen aan de omheining van de Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag aan de Alexanderstraat 25. De tentoonstelling is geopend door de ambassadeur van Polen Marcin Czepelak, initiatiefneemster mevr. Elżbieta Jędraszewska (destijds Elisabeth Doets van Stichting Vriendenhulp Polen Heemstede) en Rudi ter Heide (ANWB Team).

In de onlangs verschenen Buitenband vertelt Rudi ter Heide uitgebreid over het voedselkonvooi en de betrokkenheid van de ANWB hierbij. Het TV-programma 1Vandaag blikte 11 december uitgebreid terug op het Polen-konvooi. De video daarvan zie je hieronder.

Meer informatie en foto’s kun je zien op de website https://voedselkonvooipolen.nl/

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.