Rijbewijs verlengen 65+

Oldtimer

Het rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Maar bij iemand die ouder is dan 65 jaar ligt het minder eenvoudig. Het rijbewijs wordt afgegeven tot de leeftijd van 75 jaar wordt bereikt. Dus bij verlenging als je 65 jaar bent, wordt het rijbewijs afgegeven voor 10 jaar (tot 75ste verjaardag). Bij verlenging op 69 jarige leeftijd, wordt het rijbewijs afgegeven voor de duur van 6 jaar (tot 75ste verjaardag). De procedure voor het verlengen van het rijbewijs blijft zoals het was.

Verloopt je rijbewijs als je tussen de 70 en 75 jaar bent dan wordt het rijbewijs afgegeven voor maximaal vijf jaar. Verloopt het rijbewijs bijvoorbeeld als je 74 jaar bent, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. In dat geval mag je dus blijven rijden tot je 79ste zonder medische keuring.

Gezondheidsverklaring

Verloopt het rijbewijs als je 75 jaar of ouder bent dan moet je bij het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) invullen en een medische keuring ondergaan. Dit geldt ook als je het rijbewijs eerder aanvraagt dan dat het rijbewijs verloopt. De keuring is bedoeld om ook ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Soms worden er aan de gezondheidstoestand voorwaarden voor het rijden gesteld, zoals bijvoorbeeld het dragen van een bril of het rijden met automatische versnelling.

De procedure voor het verlengen van het rijbewijs vanaf 75 jaar staat uitgebreid beschreven op de website van de ANWB.

> Lees het volledige artikel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.