Verkiezingen Europees Parlement, 6 juni 2024, vrijwilligers

Naar alle waarschijnlijkheid vraagt u zich af wat een bericht over de verkiezingen met de VG-ANWB te maken heeft.
Niet zoveel, maar de kandidatenlijst voor de verkiezingen op donderdag 6 juni 2024 viel in de brievenbus. Die lijst zette me aan het denken. Vooral nadat mijn blik getrokken werd naar een bepaalde naam. Zo van, hé die naam ken ik. Maar in Nederland zijn veel mensen die dezelfde naam hebben. Internet is dan een uitstekend middel om raadsels op te lossen. En waarachtig. Het ging om een oud-medewerker van de ANWB. In een regionale krant stond een interview met een foto. En het gezicht herkende ik van de medewerker die altijd al zocht naar vernieuwing en duidelijk maatschappelijk betrokken was.

Op de lijst staan in totaal 493 namen. Namen van mensen die zich hebben opgegeven om – op welke wijze dan ook – actief te zijn in Europa.

Bij de ANWB zijn we gewend om Europees te denken. Daarom hier een pleidooi om in elk geval donderdag 6 juni te gaan stemmen. Let wel, dus donderdag. Voor Nederlanders een ongebruikelijke dag, omdat we meestal op woensdag naar de stembus gaan.

Maar wat me opviel is dat er bijna 500 personen – al dan niet als vrijwilliger – op de lijst staan. Bij de VG-ANWB zijn vrijwilligers ook onmisbaar. Dat zijn er inmiddels zo’n 50 à 60. In de afgelopen maanden zijn er helaas enkele vacatures ontstaan. Dat heb ik als heel jammer en vervelend ervaren. Maar het leven gaat door en biedt ook nieuwe kansen. In de afgelopen bestuursvergadering was er een snelle rekenaar die tot de conclusie kwam dat de gemiddelde leeftijd aan tafel boven de 65 jaar lag. Niet zo verwonderlijk voor een vereniging van gepensioneerden. Ik heb niet alle gegevens beschikbaar, maar het gemiddelde zou wel eens dichter bij de tachtig kunnen liggen dan de zeventig.

Maar juist die rekensom leidt wel tot de wens aan vernieuwing. In de afgelopen Algemene Ledenvergadering heeft zich al een jong lid gemeld, die thans meedraait in het bestuur. Dat is Hans de Bruijn. Wij gunnen Hans van harte meer leeftijdsgenoten. Daarom hierbij een oproep aan, met name de jongere leden, om te overwegen zich als vrijwilliger aan te melden. Dat kan als opvolger van een regiocontactpersoon of als vrijwilliger met belangstelling voor organiseren en schrijven. Wilt u meer weten? Stuur een e-mail naar bkoens@hetnet.nl en we nemen contact op.

Beno Koens, Voorzitter

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Volg onze Facebook-pagina

Als volger van de vg-anwb pagina op Facebook blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste berichten.